miércoles, 16 de enero de 2013

BONES NOTICIES


BONES NOTÍCIES
A vegades, si només ens quedem amb el titular de les notícies i no en fem cap seguiment, sembla que per fi el sentit comú s’ha imposat sobre la irracionalitat i els poders públics i econòmics escolten a la ciutadania i atenen les seves justes i raonables demandes.
Ja he parlat en altres ocasions de la injusta llei hipotecària espanyola. Ho diu tothom que anteposa l’ interès de les entitats financeres per damunt del dret a un habitatge digne que reconeix l’article 47 de la Constitució espanyola i moltes altres normatives i institucions internacionals.
Com a la PAH de Badalona els preocupa i treballen aquest tema, els va alegrar iniciar l’any amb una notícia que deia que “L’advocada general de la UE considera que la regulació espanyola no protegeix els consumidors contra possibles clàusules abusives en els contractes hipotecaris”. També eren bones notícies que, segons els mitjans de comunicació, els jutges comencessin a paralitzar els desnonaments a l’espera que la Unió Europea es pronunciés sobre la injusta normativa espanyola (el jutge degà de Badalona, Josep Maria Noales, ha dit que “S’ha d’aplicar la dació en pagament i que els afectats puguin llogar el pis”) i els advocats catalans proposessin vies extrajudicials per frenar els desnonaments. Fins i tot algun ajuntament anunciava mesures contra els bancs, propietaris dels habitatges buits, per força-los a negociar una solució abans que desnonar moltes persones del seu habitatge perquè no poden pagar la quota de la seva hipoteca.
L’amic Jose, també ja he explicat la seva història, aconseguia la dació en pagament en aplicació de la mesura establerta en el codi de bones pràctiques segons estableix el RDL 6/2012, i així s’acaba el malson que ha viscut aquest últims mesos. Catalunya Caixa reconeixia la seva situació “en el denominado umbral de exclusión social” i cancel·lava la hipoteca, prèvia entrega de les claus de seu habitatge per part de l’amic Jose.

Malauradament aquesta entitat no va respectar els acords amb la PAH de Barcelona. De més de 300 casos entregats només s’han signat 11 dacions, i va decidir reprendre les accions de protesta contra aquesta entitat.
A ningú se li escapa el gran suport social que ha tingut la recollida de signatures a favor d’una ILP que modifiqui la llei hipotecària actualment vigent i incloure la dació en pagament retroactiva, la paralització de tots els desnonaments i el lloguer social. Aviat s’entregaran les més d’un milió de signatures recollides i s’iniciaran els debats al Parlament espanyol. Tothom qualifica d’escandalós que hi hagi milers de habitatges buits mentre milions de ciutadans no poden accedir a un habitatge digne o són expulsats del seu per no poder pagar la hipoteca.

Des de la PAH es demanarà suport als grups politics i es seguirà amb atenció aquest debat. Confiem en la sensibilitat dels nostres representants institucionals i se’ls demanarà compromís per escrit a votar a favor de l’ILP. Volem que la societat civil sàpiga quins són els que estan a favor d’acabar amb aquesta injustícia i quins són els que estan al servei de la dictadura financera. La campanya encara no ha acabat i són molts els que estan compromesos i actius per aconseguir canviar aquest sistema.
Per això a la trobada de PAH estatals que es va celebrar el dia 12 a Barcelona es va acordar, entre altres coses, convocar una manifestació unitària, però descentralitzada, el proper 16 de febrer. Tos hi estem convocats.
Pedro Jesús Fernández

No hay comentarios:

Publicar un comentario